Fijne “internationale dag van het geluk!”. Het is weer 20 maart en zoals we natuurlijk allemaal weten is dat de dag dat de Verenigde Naties in 2012 als de dag van het geluk hebben benoemd…. Net zoals velen las ik het vandaag toevallig op internet en vroeg mij af hoe het dan eigenlijk zit. Waar is men dan het gelukkigste op de wereld?

bron: Dutchcowboys.nl

Zoals je op de lijst kan zien staat Nederland op nummer 5 en kan je zien dat Finland op nummer 1 staat. Nu vraag ik mij af of dit ook met bijvoorbeeld educatie te maken heeft?! En hoe zit het schoolsysteem in Finland dan in elkaar?

Het Finse onderwijs kent vier fasen:

1. de voorschoolse periode
2. het negenjarige basisonderwijs
3. onderbouw voortgezet onderwijs
4. de bovenbouw van het algemeen vormend onderwijs of het (voorbereidend) beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. 

In Finland is het gepersonaliseerd leren en digitalisering binnen het onderwijssysteem al ver ontwikkeld. In het onderwijs zijn differentiatie, gepersonaliseerd toetsen en keuzevrijheid belangrijke zaken waaraan door middel van gepersonaliseerd leren invulling kan worden gegeven.

De digitale infrastructuur, die je moet hebben om gepersonaliseerd leren te faciliteren, is goed geregeld op de Finse scholen. Het Finse onderwijs is al jaren bezig om kinderen voor te bereiden op de vaardigheden die de 21ste eeuw van hen vraagt, de zogenaamde 21st century skills.

Maar zijn de leerlingen in Finland nu dan ook gelukkiger? Zoals ze bij het onderzoek in de Correspondent blijkt dat de leerlingen in Nederland het gelukkigste zijn. Een blended leersysteem/omgeving van Fin- en Nederland zou misschien dan weleens DE oplossing kunnen zijn om iedereen gelukkig te krijgen… Docenten en leerlingen!

Laat ik jullie achter met het onderstaande filmpje: Rent a Finn & be happy!


4 reacties

Avatar

Frank Plettenburg · 20 maart 2019 op 22:54

Hoi Dimitri, wij krijgen binnenkort een jonge dame op bezoek voor 10 weken uit Helsinki voor meelopen en stage. Mooie gelegenheid om hier eens over te praten met haar. En kijken of zij het ook zo ervaarbaar.

Avatar

Roy Peters · 21 maart 2019 op 12:28

Wel vreemd dat het aantal zelfmoorden in Finland dan weer een stuk hoger ligt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: