Zoals ik al in een blog eerder dit jaar vertelde heb ik het afgelopen jaar de “cursus” Ambassadeur Educatieve Technologie gevolgd bij het ROC van Twente. Deze cursus is bij ons uitgevoerd door Michel van Ast, 1 van de auteurs van het boek “Kleppen dicht” en initiatiefnemer van de “OnderwijsArena

De visie van Kleppen dicht is het feit dat ze vaak zagen dat wanneer studenten een klaslokaal binnenkwamen direct de mobieltjes erbij werden gepakt en de laptops open werden geklapt waardoor het contact direct verstoord is… De vraag die zei stelden is… Wanneer doe je de klep open? Volgens “Kleppen dicht” is dit wanneer ICT iets toevoegt van waarde aan de les. Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar is het helaas in veel gevallen niet.

Veel docenten zijn hiermee aan het worstelen, wanneer en hoe zet ik ICT eigenlijk in in de klas? Daar waar ik eerder lukraak een filmpje zonder enig doel (maar sloot zo lekker aan op de lesstof) in de klas draaide bedenk ik mij nu wat ik hiermee wil bereiken en hoe ik de klas /of student individueel hiermee kan activeren. Mede door de cursus ben ik mijzelf er erg bewust van geworden dat ICT een gereedschap is en je de juiste vaardigheden moet bezitten om dit krachtig in te zetten. De cursus is grotendeels gebaseerd op het T-Pack model. Ik zal een keer een blog spenderen aan dit model zodat jullie dit ook meer inzicht zal geven.

Er zijn heel veel ICT tools om je lessen te verrijken en dus krachtig in te zetten. Echter gebeurd dit helaas te vaak zonder een goed doel en sla je de plank compleet mis. Of er wordt helemaal geen ICT ingezet! OMG! serieus? Ja helaas wel…

Tijd om te Rebelleren, tijd om ook je mede collega’s te activeren en te inspireren en samen verder te experimenteren. De inzet van ICT moet langdurig zijn en ondersteunend voor de studenten en het lesmateriaal, op deze manier ga je een langdurige verloving aan.

Wil je geïnspireerd worden raad ik je ook aan om het boek “Kleppen dicht” eens te lezen! Deze staat vol met handige en praktische tips om ICT op de “goede” manier in te zetten in de klas! Of volg eens 1 van de inspirerende sessies!

Daarnaast ook het volgende advies aan alle docenten: Blijf experimenteren, inspireren en rebelleren!

Dimitri van Dillen

Wil je nog meer informatie kan je mij natuurlijk altijd mailen! info@educatievetechnologie.com of zoek mij op via LinkedIn of Facebook!

Rebelleerse!


0 reacties

Geef een reactie