Ieder kind denkt op 4 verschillende manieren… De mensen met een linksgeoriënteerde leerstijl denken primair auditief/digitaal.
Personen met een rechtsgeoriënteerde leerstijl denken primair visueel/kinesthetisch en secondair auditief/digitaal. We gebruiken alle vier de systemen maar diegene die het meest ontwikkeld is spreken we als eerste aan.

Leerstijlen van Kolb:​

1. De bezinner kijkt hoe anderen een probleem aanpakken en denkt eerst na voordat hij iets doet. Hij ziet veel oplossingen, omdat hij een probleem vanuit veel standpunten kan bekijken. Daardoor neemt hij beslissingen soms traag.

​2. De denker is goed in logisch denken en redeneren. Hij probeert algemene regels te ontdekken en leert het liefst uit boeken. Het is belangrijker dat ideeën logisch zijn, dan dat ze praktisch uitvoerbaar zijn.

3. De beslisser plant een taak en voert die uit. Hij is niet zo geïnteresseerd in theorieën. Hij doet het goed in conventionele intelligentietesten. Houdt zich liever bezig met technische problemen dan met mensen.

4. De doener houdt van experimenteren en lost problemen op door iets uit te proberen. Hij past zich goed aan aan nieuwe situaties. Soms kan een doener drammerig overkomen in zijn dadendrang.

Hoe past het onderwijs zich aan op deze leerstijl?
Als je weet wat de leerstijl van iemand is, dan kun je die persoon de informatie geven, die afgestemd is op zijn denksysteem. Hierdoor kunnen veel misverstanden worden voorkomen en wordt de communicatie verbeterd. E

Het onderwijs zou aangepast moeten worden naar deze denksystemen… , zo zouden visueel ingestelde mensen beeldend moeten worden benaderd. De auditief ingestelde mensen benaderen we met woorden.

Met dit in ons achterhoofd zijn we bezig gegaan met het maken van instructiefilmpjes die bij ons vak (Vakleer voor niveau 2 Verkoper bij het ROC van Twente). De eerste is er en we zijn benieuwd wat jullie van een dergelijke benadering vinden?! 🙂