Samen professionaliseren

Wat een boel ICT Tools… en wat gebruiken we er al veel…? Of niet? En wat is er allemaal mogelijk? en wat kennen mijn collega’s al? of juist niet? Het blijkt dat er al veel meer wordt gebruikt door mijn collega’s dan ik en of anderen weten. Feedback was dan ook direct of mijn collega’s hier ook iets in kunnen en mogen betekenen…. Natuurlijk!!!

Tijd om het eens samen uit te zoeken wat er allemaal is. Misschien is het ook tijd om samen van en met elkaar te leren. laten we ons team samen professionaliseren. Een aantal collega’s van mij werken al met tools binnen het onderwijs. Zoals Plickers en andere tools. Dus waarom zouden we elkaar niet het podium gunnen en er zelf wat over laten vertellen. Zo heeft Bjorn Roozeboom zijn eerste blog over Plickers op deze website gezet en zullen er nog meer spoedig volgen! Deze website is ook gedeeld binnen het team en ze weten dat ze hier uitleg kunnen krijgen over verschillende apps of bij wie ze moeten zijn wanneer ze vragen hebben over de betreffende app.

Op deze manier zorgen we er met ons team voor dat we elkaar scherp houden en elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen als het gaat over het gebruik van ICT tools tijdens de lessen!

Collega’s professionaliseren

Als Ambassadeur Educatieve Technologie heb ik de taak om vooraan te staan als het gaat om de technologie en het onderwijs binnen ons team, het college (C&O) en ook binnen het ROC van Twente algemeen.

1 keer per maand bied ik thema sessies aan, aan mijn team. Dit houdt in dat dit uiteenlopende zaken kunnen zijn. Afgelopen keer heb ik op aanvraag bijvoorbeeld een workshop Microsoft Forms gedaan. Dit omdat we sinds een half jaar over zijn naar Microsoft Teams en daarbij Forms kunnen gebruiken. één maal er 2 weken hebben wij namelijk een overleg met het team waarbij er ruimt is voor dit soort workshops. Een volgende workshop zal dan ook nog meer gericht zijn over hoe MS Teams te gebruiken.

Naast mijn taak om mijn team nog meer digitaal bekwaam te maken is mij ook gevraagd om samen met mijn collega het scholingspalet (scholingsaanbod binnen ons college) aan te vullen op het gebied van digitale technologie en hoe dit in te zetten binnen het ROC van Twente.

Deze workshops/trainingen zullen gaan over de volgende zaken:

De didactische inzet van Office365
Je leert werken met Sway en Forms. Sway is een combinatie van een soort miniwebsite, PowerPoint presentatie en Word bestand ineen én zichtbaar op elk device. Met behulp van Forms kun je eenvoudig een quiz of toets(je) afnemen. Ook komen er enkele tips m.b.t het gebruik van PowerPoint aan bod. Laat je je studenten video’s maken in de les, dan is een mooie plek om dit op te delen Microsoft Stream.

Verrijk je les met activerende digitale werkvormen 
Hoe kun je ICT benutten in lessen? Tijdens deze cursus word je geïnspireerd en ga je zelf aan de slag! Eerst komen enkele praktische voorbeelden van activerende digitale werkvormen zoals o.a Quizlet, Mentimeter, Padlet, Sway, Socrative , Office formulieren, Video in je les en verschillende presentatievormen aan bod.

Daarnaast zal ik ook meer de samenwerking opzoeken met verschillende instellingen zowel intern als extern om te kijken hoe we van elkaar en met elkaar kunnen leren. Op deze manier bouwen wij samen aan een beter didactisch/technologisch leerklimaat voor zowel studenten als docenten!

0 reacties

Geef een reactie