Teachers will not be replaced by technology, but agile teachers who use technology will replace those who don’t.

Met dit gegeven ben ik gaan nadenken over hoe ik met mijn klas dit in zou kunnen gaan zetten. Mijn eerste idee was om een 360 graden filmpje in te zetten zodat ik het zowel visueel als auditief kan maken. Samen met mijn collega Niek Vervoorn zijn we mijn idee gaan uitwerken. Niek gaf aan dat het een mooi concept is die 360 video’s maar vroeg zich wel af of dit niet te snel gaat voor de studenten en of ze dan niet aantekeningen gaan maken op papier… Ik dacht van niet dus we proberen het eerst op deze manier.

De studenten moeten een vlog maken als opdracht, dus hoe mooi is het als ik zelf dit als een voorbeeld “vlog” kan laten zien. Ik was er van overtuigt dat een 360 video misschien wel HET middel kon zijn waarbij alle facetten van de TPack Triplet worden geraakt.

Maar helaas heeft het idee om de tips hoe een goede vlog te maken inclusief de inhoud van de opdracht met alleen een filmpje heeft niet gewerkt. De studenten hebben aangegeven in een feedbacksessie dat alleen het filmpje onhandig is want ze kunnen niet “even” terug kijken naar de tips en ook wat ze precies voor de opdracht moeten doen. Dus toch ook op papier uitdelen van de tips?!…. Ik zit nu nog teveel

Tips voor een vlog is dus prima om het even terug te horen maar de inhoud moet losgekoppeld worden. De opdracht die bij het filmpje hoorde moest ik dus er los van zien. Ik moet dus behalve de 360 graden video meer middelen aangrijpen die de studenten pakken. Met dat achter in mijn hoofd ben ik het product verder gaan ontwikkelen.

Gezien de TPack Triplet zit ik dus teveel op het technologische deel en content deel en mis ik een groot deel van het pedagogische deel. Het deel content wat ze missen om gewoon rustig terug te kunnen lezen, te evalueren (pedagogische deel) en rekening houden met de verschillende manieren van leren van studenten. Niet iedereen is alleen visueel/auditief ingesteld.

De tweede poging…

Sinds dit schooljaar werken wij ook met MS Teams waarbij we ook de applicaties kunnen gebruiken die hierbij horen zoals; Sway, PowerPoint, Word, Forms en nog meer. Met deze applicaties zou ik het kunnen combineren en het overzichtelijker kunnen maken voor de studenten. Er zijn een paar punten waar ik rekening mee moet houden met de studenten, het moet makkelijk zijn en overal toegankelijk.

Dus de inhoud van de opdracht (vlog maken) hebben we uit het 360 graden filmpje gehaald en uitgedeeld op papier. Op deze manier heb ik dus de inhoud losgekoppeld van het filmpje waarbij de tips alleen nog in het filmpje te vinden zijn. Dus uitleg gegeven aan de klas over dat de tips in het filmpje zitten en de opdracht op papier uitgedeeld waarbij direct de opmerking kwam: 

Serieus meneer? Ik raak dit kwijt hé… en dan kan ik de opdracht niet maken….

Dit gaat dus ook naar alle waarschijnlijkheid niet werken dus de les erop heb ik samen met de klas een brainstormsessie ingezet. Ik zit als ik kijk naar het TPack Triplet overzicht nog teveel op het technologische en content deel en mis ik nog steeds het pedagogische deel. Tijd om dit direct goed aan te gaan pakken samen met de klas.

Na samen met mijn studenten te hebben gezeten en te hebben gebrainstormd zijn we tot de conclusie gekomen dat ze het filmpje wel vinden helpen zeker omdat ze deze altijd terug kunnen kijken maar de inhoud van de opdracht moet er wel van worden gescheiden waarbij het niet fijn is om nog een filmpje te hebben maar meer een overzicht of lijst waar ze alles nog “even” in terug kunnen kijken. En dan het liefste niet op papier maar ook digitaal.

Daarnaast gaven de studenten ook aan dat ze het zouden willen toetsen of ze het wel of niet hebben gesnapt.

Oftewel er moeten 4 producten worden geproduceerd:

  • 360 filmpje met de tips
  • De tips digitaal
  • De opdrachtinhoud digitaal
  • Zelftoets

3 keer is scheepsrecht?!…

Om gehoor te geven aan de studenten heb ik gebruik gemaakt van YouTube, MS Teams, MS Forms & MS Sway. Ik heb in de Sway de opdrachtinhoud verwerkt inclusief het filmpje dat op Youtube staat met de tips. Ik heb MS Forms gebruikt om een zelftoets te maken en deze bij de Sway in verwerkt. Op deze manier kan ik precies zien wie er allemaal de zelftoets hebben gemaakt en weet ik zeker dat iedereen toegang heeft tot de opdracht en tips. MS Teams is gebruikt om deze opdracht te distribueren. MS Teams is gebruikt omdat alle studenten deze App op hun mobiel hebben geïnstalleerd en via iedere pc of laptop met internet hierbij kan.

De Sway kan je zien door op de link hieronder te klikken:

Klik hier voor de Sway

Conclusie/reflectie.

De studenten vinden het fijn dat alles op 1 plek staat, ze niet hoeven te zoeken (heb hem gedeeld via hun eigen klas op MS Teams) en ze konden blijven oefenen met de toets tot dat ze het echt door hadden hoe het werkt. In principe is het dezelfde oefentoets alleen zet hij de vragen en antwoorden iedere keer random door elkaar. 

360 video’s kunnen een meerwaarde hebben maar tot nu toe bij mij alleen in combinatie met andere tools. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon zelf nog te weinig ervaring heb met de video’s en dat ik mij hierin moet ontwikkelen.

Toen ik deze opdracht klaar had en de feedback vooral positief was over het eindproduct heb ik deze ook getest met onze Vakleer lessen. Daar waar de studenten eerst een powerpoint zagen en uit het boek moesten leren hebben we het nu omgezet naar een Sway inclusief de zelftoets en je ziet dat de resultaten (cijfers) van de studenten omhoog zijn gegaan en dat de studenten er heel fanatiek mee bezig gaan. Dit is te herleiden aan het feit dat je kan zien dat de meeste studenten meer dan 5 keer een zelftoets doen om zich zelf te testen.

Als ik alle facetten van de TPack Triplet wil raken en de juiste synergie wil creëren moet ik dus toch gebruik maken van meerdere middelen waarbij ik heb gemerkt dat de input van de studenten heel (dan wel niet) het belangrijkste is! Gezien de reacties en het ingeleverde materiaal van mijn studenten (de vlogs) kan ik niet anders zeggen dat mijn missie uiteindelijk is geslaagd en ik nu automatisch al vaker met het Tpack Triplet idee achter in mijn hoofd de lessen inricht.

0 reacties

Geef een reactie