Mijzelf professionaliseren

In het kader om mijzelf te blijven ontwikkelen volg ik diverse cursussen en opleidingen, zo volg ik op dit moment ook een HBO opleiding Pedagogiek ernaast om mijzelf te verdiepen in de studenten en kinderen in het algemeen.

Bett2019

Ook op gebied van ICT blijf ik mezelf ontwikkelen zo heb ik 2 weken geleden een inspiratiereis gemaakt naar de Bett in Londen: KLIK hier voor de blog   

Bij deze inspiratiereis heb ik, zoals je kan lezen, veel gezien, gehoord maar ook geleerd! Zo heb ik praktische toepassingen gezien om mijn lessen te verrijken met de 360 video’s (een paar? stap(pen) verder nog dan mijn actieplan om dit in te gaan zetten. Samen met collega’s heb ik hierover gebrainstormd en zijn we ook tot concrete plannen gekomen. Zo komt binnenkort VRroom bij ons een aantal lessen verzorgen (op zowel vakinhoudelijk gebied als taalkundig gebied) en hebben we ook contacten gelegd met de Mircosoft Imagine Academy om te kijken wat ze voor ons als docenten als voor studenten kunnen betekenen.

MCE – 21st learning skills

Ook heb ik op de Bett mijn Microsoft Certified Educator certificaat behaald op gebied van de 21st learning skills. Dit kan ik weer overdragen in mijn lessen en aan de studenten. Ik zie nu welke gradaties er zijn en waar een bekwame student aan moet voldoen. Door dit iedere keer langs deze lat te leggen zal de student ook zien dat wanneer ze op een ander niveau participeren (niveau entree tot niveau 4) ze andere verantwoordelijkheden hebben.

Flipgrid

Om deze verantwoordelijkheden goed te laten verlopen moeten natuurlijk ook de voorzieningen goed zijn en moeten de studenten weten hoe ze hier aan/mee kunnen werken. Zo ben ik op dit moment bezig met de intergratie van Flipgrid in mijn klas. Dit is een relatief makkelijk manier om elkaar van feedback te voorzien. Zo moet mijn klas een pitch maken van zichzelf. Daarnaast moeten ze elkaar beoordelen met gerichte feedback. Dus ze krijgen het volgende van mij:

 1. Les uitleg wat is een Pitch.
 2. Les “wat zijn mijn kwaliteiten”.
 3. Les uitleg hoe neem ik een goede pitch op
 4. Les “wat is feedback en hoe geef ik concrete feedback”
 5. Les hoe feedback te geven in MS Teams i.c.m. Flipgrid.

Wij gaan het op deze manier proberen omdat wanneer ik kijk naar mijn klas (Entree (niveau 1)) het soms uitdagend vindt om op een normale manier contact te maken met elkaar en feedback te geven. Dit is een eerste stap om elkaar feedback te geven, hierna gaan we met elkaar in gesprek over de gegeven feedback en wat diegene er mee heeft gedaan.

Ambassadeur Educatieve Technologie

Vorige week heb ik de cursus “Ambassadeur Educatieve Technologie” afgerond waarbij ik aan de volgende leerlijnen heb gewerkt:

 1. Het uitbreiden van het eigen didactische repertoire ten aanzien van de inzet van ICT.​ (zie onder andere de inspiratiereis & samenwerken)
 2. Collega’s enthousiasmeren, inspireren en ondersteunen om ICT passend bij de visie en ambitie van het team / het college didactisch verantwoord in te zetten als verwoord in het TAP (Team Activiteiten Plan).​ (zie ook het scholingspalet stuk)
 3. Praktijkgericht innoveren middels een (eenvoudig) actieonderzoek een ontwikkeling door te maken in en met de eigen werkomgeving, ook hier als geformuleerd in het TAP.​ (zie hier mijn actieonderzoek)

TAP

Vanuit onze TAP & onze eigen club ambassadeurs van het college / team ben ik gaan kijken wat er nodig is. Op dit moment is MS Teams een item waar we allemaal aan moeten gaan werken. Vanaf maart gaat ons hele college over op MS Teams en zullen de ambassadeurs daar volledig op worden ingezet. Hierna is het de bedoeling dat wij ons team verder gaan professionaliseren door ze te verrijken met anderen tools dan Kahoot om de lessen te optimaliseren. Daarbij moet natuurlijk altijd wel in het hoofd worden gehouden dat het een middel is en geen doel.

Verdere ontwikkeling

Op dit moment staat er nog veel op de planning waar ik nog niet zoveel over kan vertellen maar volgens mij bestaat je leven uit permanent leren en zo ook bij mij zo heb ik voor mezelf nog de volgende zaken op de agenda staan om mijzelf te professionaliseren:

 • HBO Pedagogiek
 • VRrooms (praktische VR lessen)
 • Afspraken met het ondernemerslab van het ROC van Twente om samen te werken.
 • Afspraken staan met de Mircosoft Imagine Academy
 • Cursus Omdenken: van een probleem een mogelijkheid maken
 • CVI: Een zee aan mogelijkheden (workshop 360 video geven) + workshops bezoeken
 • Educatieve Technologie Themabijeenkomst de leeromgeving
 • Scholingspalet kleur geven en mijn collega’s handvatten geven
 • MS Teams binnen ons college body geven

En dit is een kleine greep want ondertussen heb ik tijdens de cursus veel contacten gelegd en lopen er ook nog andere kleine projecten die weleens heel groot kunnen gaan worden.

Tijd om te Rebelleren!

Dimitri van Dillen